sterowanie budynkiem ze smartfona

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kar_ras
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2012, 13:13
sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: kar_ras » 19 paź 2012, 13:15

słyszał ktoś może o systemie który pozwalałby na sterowanie ze smartfona? tak żeby można było podglądać co się dzieje i na przykład zapalać albo gasić światło. no generalnie żeby dało się używać telefonu jako pilota do domu

pirx
Początkujący
Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2012, 14:27
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: pirx » 19 paź 2012, 13:31

W zasadzie byłoby lepiej gdybyś mógł precyzyjniej określić funkcjonalność. To by pomogło doprecyzować system. Ja osobiście mogę polecić Vision, polski system sterowania budynkiem produkowany przez firmę z Gliwic. Znam, mam i jest fajny :) i ma klienta tak na androida jak i na apple. Jest jeszcze bezprzewodowy, też polski, Fibaro. Ale tego z kolei nie znam i nie używałem, nie jestem też w stanie podać żadnych konkretów na temat

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 24027
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 19 paź 2012, 13:35

Wprowadza się aplikacje do smartfona - wyświetla się rzut domu czy mieszkania i przesuwając palcem po poszczególnych pomieszczeniach góra dół - podnosimy lub zmniejszamy temperaturę - następnie zatwierdzamy. To może nie sterowanie całym domem - ale ogrzewaniem w poszczególnych pomieszczeniach. System taki jest od tego roku dostępny.

kar_ras
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2012, 13:13
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: kar_ras » 26 paź 2012, 14:51

Tomasz_Brzeczkowski: jest dostępny - to świetnie, ale jaki system masz na myśli?

pirx: chciałbym móc tak jak w poście tomasza - sterować temperaturą. poza tym rolety, drzwi, światła i generalnie wszystko :D ten vision to potrafi? bo jeśli tak, to nie mam po co dalej szukać. skoro używasz to będziesz wiedział bo na stronie vision jest trochę dużo marketingu a mało konkretów :)
fibaro sobie odpuszczę chyba, coś nie mam zaufania do tego czegoś. szczególnie, że nie znalazłem postów nikogo kto by go używał.

pirx
Początkujący
Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2012, 14:27
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: pirx » 07 lis 2012, 13:49

tak kas_ras, potrafi to wszystko :) zdaje się, że nawet więcej bo obsługuje jeszcze monitoring, domofony wejścia/wyjścia binarne/analogowe i różne inne wynalazki. jak na przykład oświetlenie rgb :) sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją to standard i nie jest jakimś większym problemem. poza tym dość estetycznie wygląda ale to już można albo na stronie albo ugadać się bezpośrednio z firmą. daj znać czy podszedł Ci system

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 24027
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: Tomasz_Brzeczkowski » 07 lis 2012, 14:47

sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją to standard

Naprawdę? Może Pan programować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach? Coś Pan przesadził! Jakie Pan używa grzejniki co przyjmują rozkazy ze smartfona?

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: dendrytus » 08 lis 2012, 18:14

pirx pisze:tak kas_ras, potrafi to wszystko :) zdaje się, że nawet więcej bo obsługuje jeszcze monitoring, domofony wejścia/wyjścia binarne/analogowe i różne inne wynalazki. jak na przykład oświetlenie rgb :) sterowanie ogrzewaniem i klimatyzacją to standard i nie jest jakimś większym problemem. poza tym dość estetycznie wygląda ale to już można albo na stronie albo ugadać się bezpośrednio z firmą. daj znać czy podszedł Ci system

Zapomniałeś napisać, że to wszystko ma tylko jeden system - KNX.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

pirx
Początkujący
Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 14 mar 2012, 14:27
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: pirx » 16 lis 2012, 13:58

nie dendrytusie, nie zapomniałem. nie miałem w planach pisać tego ponieważ nie jestem specjalistą od knx i nie wiem czy to wszystko umie. jeśli nie możesz wytrzymać i koniecznie chcesz reklamować swój ulubiony system - to może w innym miejscu. daj porozmawiać innym. i weź pod uwagę, że niekoniecznie wszyscy chcą Twojego ulubionego systemu. ja na przykład nie chcę :)

Tomasz_Brzeczkowski: osobiście nie znam żadnych grzejników które przyjmują rozkazy ze smartfona ale też system inaczej działa. smartfon to tylko klient który może przekazywać wiadomości do centralnego serwera a on już steruje grzejnikami w jakiś sposób (nie piszę jaki, bo to też w sumie da się zrealizować na parę sposobów).

Don Kichot 12
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2012, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: Don Kichot 12 » 16 lis 2012, 20:29

systemów pewnie jest więcej, którymi można sterować ze smartfona. Ja mam Idratek i praktycznie wszystkie potrzebne funkcje mogę wywołać z iPhona lub iPada.... Nie jestem jedynie pewien czy jest to najwygodniejszy sposób komunikacji z systemem... Obawiam się że zwykły pilot na podczerwień poradzi sobie z tym lepiej

m24a
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: m24a » 29 lis 2012, 17:06

Dokładnie systemów sterowania domem za pomocą smartfonu jest wiele.
Wielu posiadaczy systemów alarmowych nie zdaje sobie sprawy z faktu, że czasem nie trzeba wykonywać kolejnej instalacji aby sterować oświetleniem, roletami czy temperaturą.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest tutaj SATEL INTEGRA.
Więcej na blogu

[więcej o blogu na PW]

Zapraszam też na stronę www.monitoring24alarmy.pl
[/url]

ssystems
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2012, 23:41
Lokalizacja: Myślenice
Kontaktowanie:
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: ssystems » 06 gru 2012, 16:55

Ja używam systemu Fibaro i jestem zadowolony. Sam go zresztą sprzedaję i montuję. Tak na prawdę, to każdy kto ma odrobinę zacięcia do majsterkowania, jest w stanie sobie go zamontować. Jest dużo filmików na internecie jak to zrobić, a jak nie filmiki to kontakt ze sprzedającym... oczywiście Fibaro można sterować tabletem, ipodem, itd.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to można ustawić temperaturę jaką chcesz mieć w każdym pokoju. :) wystarczy Danfoss Living Connect :) powiem więcej... Jeśli otworzysz okno w pokoju gdzie jest on zamontowany, to automatycznie się wyłącza.

pozdrawiam i zapraszam na www.ssystems.pl
Obrazek
Smart Systems! ssystems.pl - inteligentne budownictwo, rekuperatory, wentylacja mechaniczna

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: dendrytus » 07 gru 2012, 17:53

ssystems pisze:Ja używam systemu Fibaro i jestem zadowolony. Sam go zresztą sprzedaję i montuję. Tak na prawdę, to każdy kto ma odrobinę zacięcia do majsterkowania, jest w stanie sobie go zamontować. Jest dużo filmików na internecie jak to zrobić, a jak nie filmiki to kontakt ze sprzedającym... oczywiście Fibaro można sterować tabletem, ipodem, itd.

Klient ma w domu mały monitoring, 4 kamery analogowe, rejestrator. Zestaw tani, w sumie kosztował koło 1300-1400PLN.

Rejestrator BCS 0404LEA

Kamerki dobrze działają, obraz jest ładny, dlatego klient nie chce się wycofywać z tych kamer.

Oraz fibaro HC2. Jakie są sposoby na podłączenie obrazu z kamer do kontrolera fibaro ?

Wiem, że można podłączać kamery IP, ale cenowo to odpada.
Czy znacie jakieś inne rejestratory, które działają z fibaro HC2?
Może jakieś myki i ten bcs pójdzie ?
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Adam Sulisz
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2012, 10:41
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: Adam Sulisz » 21 gru 2012, 10:48

Sterownanie budynkiem ze smartfona to nic skomplikowanego. W połączeniu np z systemem KNX możliwości są praktycznie nieograniczone.

Są też inne sposoby.

System domofonowy niemieckiej firmy Siedle o nazwie Acces to możliwość integracji wideodomofonów, monitoringu i sterowania domem w jednym
http://www.domofonysiedle.pl/?fun=Menu&catId=1012

Wszystko spięte w jednej sieci IP z możliwością dostępy z dowolnego miejsca na świecie.
Dodatkowo zamknięte w niecodziennym designie
Obrazek


O tym i o innych rozwiązaniach można przeczytać więcej na stronach www.technikadesign.pl lub www.domofonysiedle.pl

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: Sztywniak » 21 gru 2012, 11:43

dendrytus pisze:Oraz fibaro HC2. Jakie są sposoby na podłączenie obrazu z kamer do kontrolera fibaro ?
Wiem, że można podłączać kamery IP, ale cenowo to odpada.
Czy znacie jakieś inne rejestratory, które działają z fibaro HC2?
Może jakieś myki i ten bcs pójdzie ?

podpuszczasz go czy naprawdę chcesz wiedzieć ?? ;-)
jeśli naprawdę to sprawdź czy ten rejestrator potrafi wystawić po LAN-ie obraz w jpg lub strumień mjpg.
Wtedy bez problemu powinno dać się to obsłużyć.
W HC2 w konfiguracji kamery podajesz :
Ścieżka do obrazu JPG
Ścieżka do strumienia MJPG
Ścieżka do obrotu w lewo,prawo,góra,dół


Obrazek

EDIT: wg instrukcji rejestratora powinien dać radę ;-)
Sztywniak

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: sterowanie budynkiem ze smartfona

autor: dendrytus » 21 gru 2012, 22:13

Sztywniak pisze:
dendrytus pisze:podpuszczasz go czy naprawdę chcesz wiedzieć ?? ;-)


Tekst był żywcem skopiowany z ... forum fibaro, gdzie pracownicy z fibaro zamiast udzielić wsparcia, wdali się w pyskówkę.
Po prostu albo nigdy tego nie robili i teoretyzują albo robili i nie działa więc rżną głupa.

Problem nie jest taki prosty.
Z faktu, że rejestrator ma możliwość wysyłania mjpeg nic nie wynika.
Różnica między rejestratorem a kamerą jest bardzo prosta, rejestrator ma kilka, kilkanaście kamer.
Musiałbyś jeszcze mieć możliwość zdefiniowania strumienia z określonej kamery.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Gotowe projekty domów