Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wave

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 14 gru 2012, 21:11

i-Future pisze:Jeśli masz już elektrozawory to w sumie dobrze się składa bo wystarczy że zasilisz je modułem FGS 221 http://www.i-future.pl/i-future/Urzadzenia_z-wave.html jeden wysteruje ci dwie strefy czyli potrzebne są ci trzy. Temperaturę możesz sczytać sensorem FGBS0001. Jeden sensor może ci załatwić pomiar temperatury w 4 strefach jeśli masz możliwość połączenia czujników cienkim przewodem. Jeśli całość ma być bezprzewodowa do jeden sensor = jedna strefa. A grzejniki załatwiasz regulatorem danfoss. Uprzedzam że po jednym na każdy grzejnik - żeby kolega d.... nie napisał znowu że piszę nieprawdę :)


Kolega chyba nieuważnie przeczytał co napisałem ;-)

1. Po co mam zakładać elektrozawory na grzejniki skoro mam już elektrozawory, specjalnie przerabiałem ogrzewanie żeby mieć osobne zasilanie do każdego. 6+8=14 i tyle mam elektrozaworów.
2. Nie wspomniałeś nic o regulacji temperatury w układzie o czym niżej pisze @dendrytus . Przecież jeśli ja bym puścił 60 stopni w podłogę to mogę już dzwonić po płytkarza ;-)

W tej chwili mam to zrobione na 7 szt FGS221 czyli steruje każdym elektrozaworem. Dodatkowo mam 1 szt do włączania/wyłączania pieca i pompy do podłogówki.
Nie mam niestety podpiętego pod Fibaro termoregulatora do zaworu trójdrożnego ponieważ Fibaro nie potrafi wyliczać krzywych grzewczych na podstawie pogodynki.
Tę funkcję realizuje niezależny sterownik.

Specjalnie nie pisałem co już mam żeby nie sugerować żadnego rozwiązania bo myślałem że podacie jakieś inne niż te o których wiem. @dendrytus zasugerował np z termometrem na co nie wpadłem.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, 21:26 przez Sztywniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Sztywniak

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 14 gru 2012, 21:23

dendrytus pisze:Opisy wykonujesz we własnym zakresie. W ABB, jest on pod przezroczystym plaskiem, a w MDT drukuje się całą kartkę z opisem. Niestety w przypadku użycia firmowego szablonu MDT nie ma polskiego opisu. Więc albo zostajemy przy ikonach, albo we własnym zakresie przygotowujemy wydruk np w windowsowym Paint-cie.

http://www.automatykabudynku.pl/index.p ... y&Itemid=5

fajne , rozglądam się po urządzeniachw standardzie KNX i coraz bardziej mnie kusi żeby kupić bramkę ;-)
czy ja dobrze myślę że do obsługi wejść/wyjść Satela przez LAN wystarczyłoby mi :
Loxone miniserver lub Wago KNX IP
+ moduł Satel KNX
czy jeszcze coś potrzebuje ??

Dodam tylko, że trzeba jeszcze pamiętać o ustawieniu w sensorze FGBS0001 lub module FGS 221, że jest to ogrzewanie podłogowe a nie konwekcyjne. Zmianie ulegają wtedy algorytmy sterujące ogrzewaniem.
Powinno się też jedną sondę wmontować w podłogę, aby nie dochodziło do jej przegrzania, lub nadmiernego wystudzenia.


ani w jednym ani w drugim nie ma takich ustawień i nie ma żadnych algorytmów ;-)
sterowanie w Fibaro polega na włącz/wyłącz w zależności od termostatów lub wg scen.
Fibaro nie ma sterowania termoregulatorami o pogodynce nie wspominając.
Wyżej to już koledze i-Future napisałem.
U mnie zamiast sondy jest sterownik pogodowy z termoregulatorem.
Sztywniak

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: dendrytus » 14 gru 2012, 21:48

Sztywniak pisze:fajne , rozglądam się po urządzeniachw standardzie KNX i coraz bardziej mnie kusi żeby kupić bramkę ;-)

Jeśli w celu sterowani ogrzewaniem poprzez moduł przekaźników, to jest to bez sensu..
Do ogrzewania szczególnie podłogówki trzeba używać dedykowanych modułów.
Moduły takie mają odpowiednie algorytmy, dzięki temu, nie ma utraty komfortu pomimo dużej bezwładności.
czy ja dobrze myślę że do obsługi wejść/wyjść Satela przez LAN wystarczyłoby mi :
Loxone miniserver lub Wago KNX IP
+ moduł Satel KNX
czy jeszcze coś potrzebuje ??

Nie za bardzo rozumiem ideę tego rozwiązania.
Satela łączysz poprzez specjalną bramkę KNX i dzięki temu otrzymujesz 64 we i 64 wirtualne wyjścia do współpracy KNX<>satel. Oznacza, to że każde wejście satela jest widziane prze KNX i odwrotnie. Do tego masz dostęp do logiki satela i timerów.
Np. Jeśli włączasz alarm to KNX już o tym wie i natychmiast przełącza ogrzewanie w tryb eco. Jeśli otwierasz bramę, to rozbraja się alarm i KNX też o tym wie i może włączyć ogrzewanie.
Podłączenie to 2 min.
Jeśli otwierasz okno przy włączonym alarmie, to satel włącza alarm, jeśli nie jest włączony, to otwarcie okna wyłączy ogrzewanie na czas wietrzenia. Jeden czujnik kilka funkcji. a tak funkcjonalnośc już za 12 zł. (5 zł kontaktron plus 6,25 zł za jedno ze we wy modułu satel <>KNX)
Trochę dłużej zajmuje programowanie, ale z tym zawsze się schodzi.
KNX ma sterować automatyką na podstawie tanich czujników od alarmu. Idealne połączenie.

Serwer Loxone w KNX, to taki tani odpowiednik centralki fibaro.
Chociaż już mam tańsze i chyba lepsze rozwiązanie.
Raspberry Pi plus Linknx

ani w jednym ani w drugim nie ma takich ustawień i nie ma żadnych algorytmów ;-)
sterowanie w Fibaro polega na włącz/wyłącz w zależności od termostatów lub wg scen.

Wiem, ale ja już moją rozgrywkę z gołębiem skończyłem.
Nawet mi się nie chciało zjechać tego kretyńskiego rozwiązania.

Fibaro nie ma sterowania termoregulatorami o pogodynce nie wspominając.
Wyżej to już koledze i-Future napisałem.
U mnie zamiast sondy jest sterownik pogodowy z termoregulatorem.


Jest moduł thebena, który zarządza ogrzewaniem i solarami. Na podstawie prognozy pogody z internetu i czujników zewnętrznych decyduje o dogrzewaniu c.o. i c.w.u.


PS.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Moduł satel<>KNX dostępny jest za 650 zł netto, a nie jak podałem za 1000 zł z VAT.
Poza tym moduł ma 64 wejścia i 64 wyjścia. Czyli razem 128 IO co daje nam 5,10 zł netto/IO.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 14 gru 2012, 22:21

dendrytus pisze:Jeśli w celu sterowani ogrzewaniem poprzez moduł przekaźników, to jest to bez sensu..
Do ogrzewania szczególnie podłogówki trzeba używać dedykowanych modułów.
Moduły takie mają odpowiednie algorytmy, dzięki temu, nie ma utraty komfortu pomimo dużej bezwładności.

nie, nie chodzi o ogrzewanie, do tego też mam dedykowany sterownik


Nie za bardzo rozumiem ideę tego rozwiązania.
Satela łączysz poprzez specjalną bramkę KNX i dzięki temu otrzymujesz 64 we i 64 wirtualne wyjścia do współpracy KNX<>satel. Oznacza, to że każde wejście satela jest widziane prze KNX i odwrotnie. Do tego masz dostęp do logiki satela i timerów.
Np. Jeśli włączasz alarm to KNX już o tym wie i natychmiast przełącza ogrzewanie w tryb eco. Jeśli otwierasz bramę, to rozbraja się alarm i KNX też o tym wie i może włączyć ogrzewanie.
Podłączenie to 2 min.
Jeśli otwierasz okno przy włączonym alarmie, to satel włącza alarm, jeśli nie jest włączony, to otwarcie okna wyłączy ogrzewanie na czas wietrzenia. Jeden czujnik kilka funkcji. a tak funkcjonalnośc już za 12 zł. (5 zł kontaktron plus 6,25 zł za jedno ze we wy modułu satel <>KNX)
Trochę dłużej zajmuje programowanie, ale z tym zawsze się schodzi.
KNX ma sterować automatyką na podstawie tanich czujników od alarmu. Idealne połączenie.


chciałbym użyć Loxone jako bramy : Fibaro-->ethernet-->loxone-->KNX a z KNX satel i ogromna ilość urządzeń

Serwer Loxone w KNX, to taki tani odpowiednik centralki fibaro.
Chociaż już mam tańsze i chyba lepsze rozwiązanie.
Raspberry Pi plus Linknx


ciekawe rozwiązanie, idę poczytać ;-)
dziękuje bardzo za odpowiedzi.
Sztywniak

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: dendrytus » 14 gru 2012, 23:04

Sztywniak pisze:ciekawe rozwiązanie, idę poczytać ;-)
dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Skoro masz już centralkę, to może zainteresuje cię to
http://forum.micasaverde.com/index.php?topic=6604.0
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 15 gru 2012, 0:14

@dendrytus : dzięki za info. Nie nadążam czytac i jeszcze właśnie wyszła nowa wersja Fibaro z ogromnymi zmianami więc trochę mi to zajmie
- jest już pełna integracja z Satelem po ethernecie
- jest API i programowanie w LUA
- jest serwer SIP dla połączeń VOIP
....
Obiecałem że będę informował z placu budowy ID Fibaro:
Oczywiście @dendrytus miał rację że przekroczę budżet i przekroczyłem ;-)
Planowałem 96 urządzeń + satel za 30 000 a wyszło mi 214 urządzeń i za parę dni podłącze kolejne 18.

Co mi się udało zrealizować

Działa :

1.Oświetlenie wewnątrz domku

- ON/OFF
- ściemnianie lub uruchamianie na odpowiednim poziomie
- włączanie na skutek ruchu jeśli czujnik światła uważa że jest zbyt ciemno
- włączanie podświetlania schodów na skutek ruchu
- przyciski wielokrotnego nacisku przy łóżku do gaszenia/zapalania odpowiednich świateł w domu
- przed i po komunikacie głosowym mruga światłami
- jeśli jest jakiś poważny problem to mruga światłami
- jak nas nie ma to udaje że jesteśmy


Oświetlenie na zewnątrz

- ON/OFF
- na ruch jeśli czujnik światła stwierdzi że jest zbyt ciemno
- jeśli siedzimy na tarasie wieczorem


Rolety i markiza

- ON/OFF
- jeśli pada i okno jest otwarte to zamyka nad nim roletę zewnętrzną
- jeśli pożar to otwiera wszystkie rolety
- jeśli za dużo w domu CO2 to otwiera rolety
- jeśli wiatr jest zbyt duży to zwija markizę nad tarasem (pobiera ze stacji meteo)

Ogród

- podlewa o zadanej godzinie
- uwzględnia wilgotność ziemi
- uwzględnia czujnik deszczu
- uwzględnia dane ze stacji meteo z poprawką na czujnik wilgotności ziemi
- zapala lampy

Czujniki ruchu

- w nocy oświeca drogę do kuchni dla mojej córki (zapala korytarz, schody, kuchnię, włącza czajnik i podgrzewa wodę do 30C)
- oświecają światła zewnętrzne jesli czujniki światła wykryją że jest ciemno
- podświetla schody jak ktoś wchodzi
- włącza światło w łazienkach
- włącza radio i TV w łazienkach
- włącza komunikat głosowy o pogodzie na dziś

Ogrzewanie

- steruje włączeniem pieca gazowego
- steruje pompą do podłogówki
- steruje 14 strefami ogrzewania (grzejniki i podłogówka) na podstawie temparatury w każdym pomieszczeniu niezależnie
- lokalizuje członków rodziny po GPS i np podnosi ogrzewanie strefy córki jeśli szybciej wychodzi ze szkoły lub ktoś z nas szybciej wróci z pracy
- nie obniża temperatury w domu jesli ktoś przebywa (np nie poszedłem do pracy )

Klimatyzacja

- steruje klimatyzatorami w każdym pomieszczeniu niezależnie w zależności od temperatury

Zabezpieczenia
- satel
- czujki dymu, co2 otwierają rolety
- czujki deszczu zamykają rolety na oknach dachowych

Inne

- steruje gniazdami na zewnątrz ON/OFF
- wysyła sms i maile o stanie domu i zdarzeniach
- podgląd kamer
- jak ktoś zadzwoni dzwonkiem do drzwii to : nagrywa obraz z kamery i wysyła mi na maila lub telefon (nie wiem czy w ogóle będę tego używał)

NIE DZIAŁA MI :

- wyliczanie krzywej grzewczej na podstawie zewnętrznej pogodynki
- czujnik zalania jest niestabilny (chyba wezmę z satela)
- płacenie półautomatyczne rachunków za media (czekam na API), (nieaktualne)
- nie obsługuje multimediów
- nie ma jeszcze pełnego API i możliwości programowania, (nieaktualne) już jest
przez co nie mogę zrobić bardziej zaawansowanych funkcji
i muszę logikę przerzucać na zewnętrznego linux-a (nieaktualne) LUA już jest
- pełna integracja z Satelem (nieaktualne), pełna integracja jest
Sztywniak

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: dendrytus » 15 gru 2012, 17:54

Sztywniak pisze:Oczywiście @dendrytus miał rację że przekroczę budżet i przekroczyłem ;-)
Planowałem 96 urządzeń + satel za 30 000 a wyszło mi 214 urządzeń i za parę dni podłącze kolejne 18.


A mógłbyś napisać dokładniej jakie to urządzenia?
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 15 gru 2012, 18:20

Piszę z telefonu więc będzie w skrócie. W niedziele dopisze wiecej.

Włączniki, gniazda, ściemnianie, sterowanie elektrozaworami do ogrzewania i podlewania, rolety, markiza, videofurtka, klimatyzatory, radia, tv, dekodery to urządzenia Fibaro lub zalecane przez Nich np urządzenia Globalcache.
Czujniki ruchu, wybicia szyby, otwarcia okien, drzwii, gazu, co2... to satel
Do zaawansowanej logiki uzywam php na zewnetrznym kompie co bedzie teraz zastapione przez LUA na centrali Fibaro.
Czujniki zmierzchowe, obecnosci, wilgotnosci ziemi, deszczu to urządzenia zewnętrznych firm.
Czy o taki opis chodziło?

Edit: termostaty to u mnie dallasy wpięte w Fibaro UBS po 1 wire
W czujkach satela tez mam powpinane UBS ale teraz jak jest integracja z Satelem to wyleca. Coś innego dla nich wymyślę. np powkładam do samochodów. ;)
Sztywniak

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: dendrytus » 15 gru 2012, 22:53

Chodziło mi o moduł i ilość.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 16 gru 2012, 18:29

pytałeś o urządzenia ;-)
cięzko jest wyciągnąć z HC2 informację o tym ile jest modułów i jakich ponieważ 1 moduł obsługuje nawet kilka urządzeń , niektóre mogą być poukrywane no i nie mają już standardowych ikon ;-)

jesli chodzi Ci o moduły z Fibaro to (+/-1):
dimmer 11
switch 2x1.5 52
roller: 16
pimpki: 12
iTach WF2IR : 3
Sztywniak

Cbot
Początkujący
Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 18 gru 2012, 14:41
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Cbot » 18 gru 2012, 14:46

Proponuje nowość. Radiowy system polskiej firmy Ceuron.

- Koszt sterownika to od 500zł do 1000zł w zależności od możliwości (np sterownie przez internet) i zasięgu
- Sterowanie oświetleniem (podwójne) -130zł
- Sterowanie ogrzewaniem-130zł
- Sterowanie roletami, bramami 130zł,

Wszystko działa bezprzewodowo.


Sterownik posiada ekran dotykowy i może pełnić funkcję panela kontrolnego.
Dodatkowo posiada funkcje:
- do sześciu termostatów konfigurowanych według dnia tygodnia i godziny
- funkcję centralki alarmowej,
- do sześciu terminarzy.


Obrazek


www.ceuron.pl

Sztywniak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2012, 22:36
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: Sztywniak » 18 gru 2012, 20:47

Jaki to ma związek z tematem?
Sztywniak

z-wave
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2013, 10:35
Kontaktowanie:
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: z-wave » 25 sty 2013, 14:44

Wszystkich zainteresowanych budową lub rozbudową systemu opartego na technologii z-wave zachęcam do odwiedzenia strony www.z-wave.pl Niższych cen za moduły prawdopodobnie nigdzie się nie znajdzie. :D

elektryk84
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 18 lut 2013, 14:33
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: elektryk84 » 19 lut 2013, 0:43

Witam.
Każdemu kto zamierza zakupić centralę HC2 od fibaro i zainstalować ją gdzieś komercyjnie, a nie jako zabawkę lub gadżet radzę się porządnie zastanowić. Ja zbudowałem u klienta system sterowania ogrzewanie w październiku i do tej pory mimo wielu interwencji w supporcie nie działa on prawidłowo. Żeby wszystko chodziło jako tako trzeba co kilka godzin robić restart. Centrala systematycznie co kilka godzin gubi komunikację ze switchami.
Jeśli ktoś jest zainteresowany większą ilością szczegółów zapraszam do korespondencji. Chętnie podzielę się swoja wiedzą i opowiem o nieudolności supportu fibaro.
Jestem daleki od negacji całego systemu Fibaro HC2 , jednak wszystkie elementy ,które się na niego składają są mu nieposłuszne lub mu przeszkadzają.

bgut
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2013, 13:08
Re: Inteligentny dom oparty na protokole bezprzewodowym z-Wa

autor: bgut » 24 mar 2013, 14:18

witam wszystkich.

Chciałem odświerzyć temat bo właśnie natknołem się na informacje o systemach domu inteligentnego i okazało się ze nie muszą kosztować bimbalionów tak jak panuje powszechna opinia.

a więc do rzeczy.

Mam dom praktycznie nowiutki po remoncie. wiec żadne kucie nie wchodzi w rachubę. interesuje mnie wycena KNX bo tam cenniki są jakoś niedostępne a na te na tkóre się natknołem są poprostu nie zrozumiałe. System fibaro wydaje mi się na tyle prosty że jestem w stanie taką wycenę przygotować sobie sam. w razie co to się dopytam.
Mam już niestety (bądz stety) system alarmowy oparty o "tanie 1zł" kontaktrony umieszczone w oknach. czyjki gazu,dymu, kurtyny czujki ruchu i zbicia szyby

a więce zaczynamy moje potrzeby:

ALARM
chcę zintegrować satela z inteligentnym domem tak abym mógł nim (satelem) sterować.
1) włącz / wyłącz/ - inteligentny dom <-> satel
2) wyslij sms - bo mam tam bramkę i nie chce dokupować drugiej do inteligentnego domu, inteligentny dom -> satel ( w drugą stronę nie potrzeba bo satel jast juz oprogramowany i wie co ma robic)
3) informacja o naruszeniu czujnika). inteligentny dom <- satel (satel wie co ma robić musi tylko wysłać info do domu)

to traktuję jako podstawę. jesli są dodatkowe możliwości to bedę wdzięczy za ich zasugerowanie


OGRZEWANIE
Mam kocioł na gaz ziemny firmy immergaz. najchętniej wywalił bym całkowicie sterownik immergazu i zainstalował inny zgodny juz z z-wawe. niestety sam piec jest głupi i wszystko robi sterownik czyli programy dniowe, krzywe grzewcze, czujnik zewnętrzny "pogodynka",histereza. dlatego mam spory problem z zastąpieniem go. Podobał mi sie taki http://www.nest.com/ ale do tej pory moj instalator nie był w stanie odpowiedzieć czy może on sterować moim piecem czy nie.



dom 3 kondygnacje. wszystkimi wymienionymi elementami chcę sterować.

Kondygnacja 1)
-garaż z zainstalowanym sterowaniem do otwierania drzwi garażowych (włacznik światła pojedynczy, 4 gniazdka elektryczne poczwórne (takie puszki natynkowe), 1 grzejnik , zawór główny gazu, zawór główny wody.
- przed-przedpokój (2 włączniki schodowe, 1 krzyżowy, 1 normalny, 2x drzwi, 1x drzwi wejsciowe)
- przedpokój (2 schodowe, 1 krzyżowy, 1 normalny 2x drzwi. liczę inne niż te w poprzednim pomieszczeniu)
-łazienka (kaloryfer, 2 x włącznik pojed., 2x gniazdka elektryczne)
- kotłownia (1 włacznik pojed. 4 gniazdka poczwórne - puszki natynkowe )
- salon (7 gniazdek elekt., 2x włącznik podwójny)
- kuchnia ( 2x gn elektryczne, 1x włącznik podwójny, 1x wł. pojedynczy, 1 x włącznik 3 pozycyjny do wysuwania telewizora z sufitu.)
- kącik z kominkiem (1x wł. podwójny, 1x pojedynczy 1x gn. elektryczne)
-schody - policze całościowo na wszystkie kondygnacje (2 schodowe, 1 krzyżowy 2x gn elektryczne)


Pietro 1
- przedpokoj (2x shodowy, 1 krzyzowy)
- sypialnia (3 elektryczne , 1 x wł . podwójny, 1x grzejnik, 1x klimatyzacja, 1x włączik 3 pozycyjny do wysówania telewizji,1x drzwi)
-sypialnia dzieci (3 elektryczne , 1 x wł . podwójny, 1x grzejnik, 1x klimatyzacja 1x drzwi)
-2x pokoj goscinny (3 elektryczne , 1 x wł . podwójny, 1x grzejnik 1x drzwi)
- lazienka (2x podwójny schodowy, 3x włącznik pojedyńczy. 2x gn. elektryczne, 1x grzejnik 1xdrzwi)

piętro2
-1 pomieszczenie-kino domowe (1 wł podwójny, 5 gniazdek, 1x grzejnik, 2 okna fakro i tu trzeba kontaktryny bezprzewodowe bo na strychu jest kurtyna wiec nie montowałem kontaktronów. gniazdka do systemu hi-fi ale nie wiem czy to da się jakoś podłaczyć i czy wogóle jest potrzeba.)

uff. teraz zeby było łatwiej .
łącznie
gniazdek elektrycznych 41 (w tym gniazdka multi liczone jako 1 najwyżej wyłączę 4 urządzenia na raz)
włączników pojedynczych 11
włącznik podwójny 9
włącznik schodowy 8
włącznik krzyżowy 4
włącznik trzy pozycyjny góra-dół-neutral x2
drzwi x9
grzejników x6
3x pilot do tv,i sterowania scenami

Od samej centrali wymagam możliwości
-sceny
-podział na piętra, pomieszczenia, urzadzenia
-możliwość zarządzania przez iphone, ipad, pc
-wysyłania maili, sms przez bramkę z satela
-nie chcę mieć żadnych ściennych monitorów bo to jest za drogie. tylko centralka (to chyba nazywa się gateway ale nie jestem pewien. chodzi o takie "hc2")
-integracja z domofonem(jeszcze nie kupiony wiec proszę o propozycję, dom jest 3 rodzinny ale kupuję dla siebie tylko)
-integracja z otwieraniem bramy wjazdowej na posesję - nie garażowej)
-otwieranie furtki (tylko zamek)
- w przyszłości możliwoś zamontowania sterowania zraszaczami, kamerami IP ale teraz pewnie mi już na to kasy nie starczy.


tyle.
jestem laikiem w temacie więc proszę prosto. patrzyłem w cenniki KNX i tam były jcyś "aktorzy" itp wiec nie wiem o co chodziło.
cenniki fibaro tak jak mówiłem były w miarę jasne więc resztę sie dopytam na infolini.


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Gotowe projekty domów