instalacja elektryczna, a dom inteligentny

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 23 mar 2011, 17:51

Jeden wpis 3 posty. :shock:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 17:57 przez dendrytus, łącznie zmieniany 1 raz.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 23 mar 2011, 17:51

? :roll:

sitarek
ZABLOKOWANY
Posty: 37
Rejestracja: 22 mar 2011, 12:24
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: sitarek » 30 mar 2011, 8:51

Przeczytaj artykuł zamieszczony w internetowej gazecie eFachowiec pt. "Budynek z wysokim IQ" może znajdziesz tam interesujące dla ciebie informacje http://www.efachowiec.info/?site=numer_2011_1

gelbeton
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 06 gru 2009, 21:32
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: gelbeton » 10 kwie 2011, 13:01

Jednak nie dałem się namówić na drogi system i kupiłem sobie internetowy sterownik PLC PLC2011A0 i musże powiedzieć, że jestem więcej niż zadowolony.
http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/prz ... ernet.html
Żadnych dodatkowych ani ukrytych kosztów nie poniosłem. Mam teraz bramy, rolety, podlewanie i światło sterowane samoczynnie i z komórki lub z laptopa. I nie mówcie, że warto inwestować 25 tysięcy w dedykowane systemy typu inteligentny dom, bo to nie ma sensu.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 10 kwie 2011, 21:55

gelbeton pisze:Jednak nie dałem się namówić na drogi system i kupiłem sobie internetowy sterownik PLC PLC2011A0 i musże powiedzieć, że jestem więcej niż zadowolony.
http://tanieogrzewanie.istore.pl/pl/prz ... ernet.html
Żadnych dodatkowych ani ukrytych kosztów nie poniosłem. Mam teraz bramy, rolety, podlewanie i światło sterowane samoczynnie i z komórki lub z laptopa. I nie mówcie, że warto inwestować 25 tysięcy w dedykowane systemy typu inteligentny dom, bo to nie ma sensu.

Ja też kupiłem trabanta i nie mówcie, że warto kupować te mercedesy z klimami na alu felgach.
Kupiłaś sobie sterownik z możliwością sterowania przez internet i tylko tyle. Nie masz inteligentnego domu tak samo jak trabant limusine nie jest limuzyną.

Ciekawe od kiedy w inteligentnym domu, żeby sterować czymkolwiek potrzebny jest internet, laptop lub stacjonarny PC.
Sorki ale ja, żeby zasunąć rolety w całym domu naciskam jeden klawisz, nie potrzebuję włączać kompa czy łączyć się przez internet.
Jak przy wyjściu z domu chcę wyłączyć wszystkie żarówki w domu, też klikam jeden klawisz.
Jak w nocy coś mnie zaniepokoi to naciskam jeden klawisz przy łóżku i wszystkie lampy zewnętrzne i oświetlenie dedykowane natychmiast się zapala. Nie muszę włączać laptopa czy szukać komórki.
Jak córka w nocy naciśnie klawisz światła w pokoju to dodatkowo zapala się światło w korytarzu i łazience. Oczywiście wieczorem ten sam pstryczek włącza tylko światło w jej pokoju.
Jeśli czujnik zalania, wykryję wodę podczas włączonego alarmu natychmiast odcina wodę w całym domu i wysyła mi SMS, jeśli alarm jest wyłączony lcd na ścianie zwróci na siebie uwagę, ale wodę odetnie dopiero po kilku minutach jeśli nie podejmie się żadnych działań.
Jak córka wraca ze szkoły, to dostaję SMS, że wróciła.
Kiedy otwieram bramę wjazdową i jest zimno, pada deszcz lub jest późno automatycznie podnosi mi się brama garażowa od mojego garażu. Kiedy przyjeżdża żona otwiera się jej garaż.
Czym otwieram bramę wjazdową? Błyśnięciami świateł długich. O dziwo mój dom, a raczej bramy działają tylko na mój i żony samochód.
Rolety opuszczają się po włączeniu alarmu, ale podnoszę się 20 min po wschodzie słońca. Oczywiście z wyjątkiem soboty i niedzieli.
Nadal uważasz, że masz inteligentny dom?
Nalepka M na BMW3 nie robi z niego BMW M3.
Oczywiście ty masz też te funkcję dzięki swoim sterownikom PLC.
PS.
W czerwcu instaluję klimę, będzie sterowana między innymi przez czujki ruchu od alarmu, które obecnie sterują też ogrzewaniem.

gelbeton
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 06 gru 2009, 21:32
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: gelbeton » 11 kwie 2011, 15:45

Do sterowania domkiem do budowy systemu inteligentny dom nic więcej nie potrzeba niż taki przekaźnik PLC2011A0.
http://www.youtube.com/watch?v=peT7Yq0XydM
Każda dodatkowo wydana złotówka to strata kasy. Trzeba kupić samemu na Allegro i samemu zainstalować żeby się przy okazji uwolnić od pijawek czekających na "serwisowanie" naszego systemu.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 11 kwie 2011, 21:51

gelbeton pisze:Do sterowania domkiem do budowy systemu inteligentny dom nic więcej nie potrzeba niż taki przekaźnik PLC2011A0.
http://www.youtube.com/watch?v=peT7Yq0XydM
Każda dodatkowo wydana złotówka to strata kasy. Trzeba kupić samemu na Allegro i samemu zainstalować żeby się przy okazji uwolnić od pijawek czekających na "serwisowanie" naszego systemu.

No popatrz obaj mamy inteligentne domy.
Tylko, że ja mam Einsteina.

karpiniuk1
Początkujący
Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 24 paź 2009, 9:08
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: karpiniuk1 » 13 kwie 2011, 15:07

Na facebook jest strona o systemach inteligentny dom
[więcej na Facebooku]

Mirek80
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2011, 20:39
Kontaktowanie:
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Mirek80 » 13 kwie 2011, 21:08

O Domie inteligentnym jest napisane na blogu może ci to cos pomoże
[więcej o blogu na PW]

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 16 kwie 2011, 23:03

Mirek80 pisze:O Domie inteligentnym jest napisane na blogu może ci to cos pomoże
[więcej o blogu na PW]

Jak zwykle nic tam nie ma
Daj sobie spokój z tymi linkami do swojego blogu na poziomie tandetnej reklamy proszka do prania.
Ani to ciekawe, ani wartościowe. Stworzone tylko po to, żeby licznik wejść stukał i kosić kasę od reklamodawców.

H. Kolman
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 17 sie 2011, 11:22
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: H. Kolman » 18 sie 2011, 10:19

W takiej sytuacji warto zastanowić się nad systemem, którego instalacja nie wymaga ingerencji w strukturę domu. Bardzo dobrym wyjściem jest system Fibaro, który sam posiadam i jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim z powodu prostej instalacji i bardzo wygodnej obsługi. Nie trzeba kuć ścian i układać kabli, wszystko działa w pełni zdalnie, systemem sterujemy za pomocą oprogramowania zainstalowanego w komputerze lub telefonie komórkowym - niesamowita wygoda. Pozdrawiam.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 18 sie 2011, 14:12

H. Kolman pisze:W takiej sytuacji warto zastanowić się nad systemem, którego instalacja nie wymaga ingerencji w strukturę domu. Bardzo dobrym wyjściem jest system Fibaro, który sam posiadam i jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim z powodu prostej instalacji i bardzo wygodnej obsługi. Nie trzeba kuć ścian i układać kabli, wszystko działa w pełni zdalnie, systemem sterujemy za pomocą oprogramowania zainstalowanego w komputerze lub telefonie komórkowym - niesamowita wygoda. Pozdrawiam.

Mój dom steruje się sam, pewnie dlatego że jest inteligentny.


Jak zwykle kryptoreklama systemu przez zadowolonego pseudo klienta

zhouse
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 22 sty 2011, 15:01
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: zhouse » 18 sie 2011, 14:54

Ja ty polecę system Z-Wave a w szczególności centralkę Vera.

Wspomniany system posiada wszystkie te funkcje, które Panowie opisali a cena to ok. 80zł/m2.

ohnsorge
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 05 sty 2011, 20:52
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: ohnsorge » 20 sie 2011, 13:03

Na tym forum wypowiadają się sami producenci i instalatorzy. To ja też nie będę się ukrywał i polecę swoje usługi http://www.sepa-polska.pl. Nie będę ukrywał: cena zależy od złożoności sterowań i wynosi od 150 zł/m2 do 1000 zł/m2 (cena kompletnej instalacji elektrycznej i teletechnicznej). Ludzie targujecie się kto zrobi taniej. Ciekawe co wtedy z jakością pracy i zainstalowanego osprzętu i urządzeń. Ja może mam drogo ale i wszyscy moi klienci są zadowoleni (mogę was umówić z użytkownikami systemów które wykonałem to sami to potwierdzą)

Kaminski
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 20 wrz 2011, 14:38
Lokalizacja: Warszawa
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Kaminski » 21 wrz 2011, 10:35

Witam, jestem w trakcie budowania domu. Zastanawiam się nad instalacją inteligentnego systemu. Ostatnio uważniej przyglądałem się Fibaro. Podoba mi się mało skomplikowana instalacja i to, że wszystko działa bezprzewodowo. Co o tym myślicie ?


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Gotowe projekty domów