instalacja elektryczna, a dom inteligentny

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Samaria
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 10 mar 2008, 23:33
Lokalizacja: wielkopolska poznan
instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Samaria » 20 sie 2008, 18:37

planuję położyć instalację elektryczną w całym domu, ale chciałbym z okablowaniem przymierzyć się pod inteligentny system zarządzania domem,
wszelkie porady mile widziane :)
słyszałem, że dobrze na etapie kładzenia instalacji dołożyć dodatkową żyłę, którą wykorzysta się w przyszłości pod taki system ?
szukam porady pod system inteligentny za rozsądne pieniądze

Jariwo7
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 41
Rejestracja: 20 lip 2006, 8:30
Lokalizacja: Opole
Okablowanie pod system inteligentny

autor: Jariwo7 » 07 wrz 2008, 18:42

Witam
W skrócie:
Do włączników rzeczywiście położyć przewód z jedną żyłą dodatkową (a najlepiej z dwoma, gdyż cena jest niemal taka sama, a mamy jeszcze możliwość "kombinowania"). W miejscach gdzie będą włączniki puszki kieszeniowe (np. firmy Kaiser lub ostatnio Simet wypuścił na rynek podobne ale tańsze).
Do lamp z włącznika tyle żył ile wymaga odbiornik (tutaj nic się nie zmienia).
Każda roleta 4x1,5 z rozdzielni (można przez włącznik - najczęściej później taki włącznik się zaślepia ).
Do miejsc gdzie w przyszłości ma być czujnik ruchu (na suficie w korytarzu, w WC, w pomieszczeniach technicznych, na schodach, etc) przewód FTP 2x2x0,5 i zakończyć go puszeczką 30mm (np. Simet).
Do rozdzielacza CO przewód n+2 (gdzie n to liczba zaworów) żyłowy o przekroju 1,5mm lub nawet 0,75.
Do okien (kontaktrony, czyli czujniki otwarcia) przewód FTP 2x2x0,5 - jeden taki przewód do 4 okien połączonych szeregowo.
Większa rozdzielnia elektryczna - na dom o powierzchni około 100-150mkw powinna wystarczyć rozdzielnia 4x24moduły, ale tutaj ciężko podać precyzyjnie.
Jeżeli chcesz panel dotykowy to do miejsca panela 5x1,5 i skrętka LAN.
Tak ogólnie wygląda okablowanie, ale ZAWSZE warto spytać fachowca. (lepiej mieć o dwa przewody za dużo niż o jeden za mało).

Ja u swoich klientów zawsze wykonuję okablowanie pod system (w ciągu ostatnich trzech lat tylko jeden domek okablowaliśmy tradycyjnie) i różnica w cenie jest naprawdę niewielka - raz nawet policzyliśmy i na domek około 200mkw wyszło około 400zł różnicy.
Pozdrawiam
Jariwo7

PS. Jeżeli domek jest budowany na terenie śląska, opolszczyzny lub dolnego śląska to polecam swoje usługi :)

Samaria
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 10 mar 2008, 23:33
Lokalizacja: wielkopolska poznan

autor: Samaria » 10 wrz 2008, 20:59

hej Jariwo7,
mam pytanie, a mozliwa jest realizacja w wielkopolsce pod Poznaniem?
szukam pilnie wykonawcy instalacji, dom jest szkieletowy, od środka "otwarty" czyli pokryty rusztem instalacyjnym na który po wszystkich instalacjach przyjdzie zabudowa płytą,

Jariwo7
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 41
Rejestracja: 20 lip 2006, 8:30
Lokalizacja: Opole
realizacje LCN

autor: Jariwo7 » 27 lut 2009, 22:08

Przepraszam że tak późno odpowiadam, ale nie mam czasu tu zaglądać (może odpowiedź przyda się innym)
Niestety działamy tylko w regionach Wrocławia, Opola i Śląska

Pozdrawiam

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: ekmir » 23 mar 2010, 9:09

Jakie szacunkowo przyjąć całkowite długości okablowania (2,5 mm2, 1,5 mm2 i UTP)?

Sklep-Ppoz
Początkujący
Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 mar 2010, 16:11
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Sklep-Ppoz » 02 kwie 2010, 10:44

Możesz znaleźć także inne formy z okolic Poznania,osobiście uważam że inteligentny system zarządzania domem ma więcej wad niż zalet,ale to moja prywatna opinia.

Gibong
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2010, 13:29
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Gibong » 05 maja 2010, 13:37

Witam

Ostatnio maiłem styczność z firmą Lop-Tech z Koziegłów. Napisz do nich wyślij zapytanie. Poproś o konsultanta. Być może nawet na miejscu u Ciebie jeśli nie jest to zbyt daleko podpowie Ci ciekawe i nowoczesne rozwiązania.

Jariwo7
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 41
Rejestracja: 20 lip 2006, 8:30
Lokalizacja: Opole
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Jariwo7 » 06 cze 2010, 12:40

Kolego ekmir - bardzo ciężko jest powiedzieć ile przewodów należy przewidzieć/kupić. Wszystko zależy od układu domu, umiejscowienia czujników i przycisków, ilości obwodów świetlnych, podziału na zabezpieczenia (znam ludzi, którzy cały dom zrobią na 2-3 zabezpieczeniach nadprądowych...) oraz komfortu jaki chcesz mieć (ile gniazd komputerowych i antenowych, sposób wykonania, miejsca łączeń, etc).
Jak widać dużo pytań...
Jeżeli ktoś chce poznać koszt instalacji i ilość materiałów - niech poprosi kilku elektryków o wycenę i porówna oferty. Oczywiście spodziewam się, że ceny mogą odbiegać od końcowych, gdyż wstępną kalkulację często firmy robią pobieżnie...
Pozdrawiam

Jariwo7
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 41
Rejestracja: 20 lip 2006, 8:30
Lokalizacja: Opole
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: Jariwo7 » 06 cze 2010, 12:51

kolego Sklep-Ppoz bardzo chętnie poznam Twoje uwagi do systemów inteligentnych ze szczególnym opisem o jakie systemy chodzi...
Piszę to nie jako instalator, ale jako użytkownik jednego z takich systemów. Dobry system sterowania, dobrze przemyślany/zaprojektowany, dobrze wykonany nie sparza żadnych problemów ani dla użytkownika, ani dla instalatora. Co więcej nie jest on ciężarem, ale przynosi korzyści w postaci niższych rachunków i oczywistego komfortu.
Różne systemy mają różne wady i dlatego trzeba uważać przy wyborze i pilnować wykonania - miałem takie przypadki gdzie byłem wzywany na budowę jako "niezależny rzeczoznawca" i okazywało się, że instalator który miał wykonać system sterowania zainstalował w domku kilka przekaźników bistabilnych i próbował wmówić inwestorowi, że to właśnie jest "inteligentna instalacja"...
Jeżeli ktoś narzeka, to niech poda na co, a nie zraża wszystkich do czegoś, czego tak na prawdę nie zna
Pozdrawiam

autorus
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 43
Rejestracja: 31 sty 2011, 11:36
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: autorus » 02 lut 2011, 19:14

Odnośnie okablowania i budowy systemu to polecam tą stronkę

-plc-home.pl/realizacja-systemu/okablowanie

Gostek sam we własnym zakresie buduje system :)

Autorus

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 19 mar 2011, 12:40

Sklep-Ppoz pisze:Możesz znaleźć także inne formy z okolic Poznania,osobiście uważam że inteligentny system zarządzania domem ma więcej wad niż zalet,ale to moja prywatna opinia.

Też tak uważam. Z tymi inteligentnymi instalacjami jest jak z nowymi samochodami. ABS, elektryczna szyby, poduszki, czujniki parkowania tempomaty. Ja tam w moim trabancie takich gadżetów nie mam i nie potrzebuję. Trabant ma same zalety. Szybki na korbki. Brak wyciszenia, co daje mi pełną kontrolę nad pracą silnika. Jak o coś zawadzę, to mogę połatać plastrem i będzie to nawet normalnie wyglądało, a w takim mercedesie będzie wyglądało obciachowo.
Za cenę kompletu opon zimowych do nowych samochodów mogę nabyć drugiego trabanta do jazdy w zimie.
Po co komu GPS wystarczy kompas, mapa i latarka.

autorus
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 43
Rejestracja: 31 sty 2011, 11:36
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: autorus » 19 mar 2011, 12:48

co to ma wspólnego z inteligentnym domem ?
Instalacja będzie mnie kosztowała ok 6tys, w tym wszystkie kable :) System sterowania 2300zł.
Reszta to własna praca, konsultacje z innymi robiącymi taki projekt na własna rękę.
Ogólnie wyszło by taniej tylko chałupa duża, tak wyszło.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 19 mar 2011, 21:24

autorus pisze:co to ma wspólnego z inteligentnym domem ?

Tyle samo co to:
Instalacja będzie mnie kosztowała ok 6tys, w tym wszystkie kable :) System sterowania 2300zł.
Reszta to własna praca, konsultacje z innymi robiącymi taki projekt na własna rękę.
Ogólnie wyszło by taniej tylko chałupa duża, tak wyszło.

ma wspólnego z IB
I tyle samo co to
Obrazek
ma wspólnego z prawdziwym kałachem

gelbeton
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 06 gru 2009, 21:32
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: gelbeton » 23 mar 2011, 12:37

dendrytus pisze:
Sklep-Ppoz pisze:Z tymi inteligentnymi instalacjami jest jak z nowymi samochodami. ABS, elektryczna szyby, poduszki, czujniki pa.


Tak na marginesie dyskuski o inteligentnym domu, samochodach i elektronice sterowania budynkami :-) Jadąc autostradą można sobie włączyć ogrzewanie zanim dojedziesz.
http://www.youtube.com/watch?v=syuHTduT0S8

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: instalacja elektryczna, a dom inteligentny

autor: dendrytus » 23 mar 2011, 17:50

gelbeton pisze:Jadąc autostradą można sobie włączyć ogrzewanie zanim dojedziesz.
http://www.youtube.com/watch?v=syuHTduT0S8

jeszcze musiałbyś jechać autostradą, których w Polsce nie ma, a próba włączenia na polskich drogach, podczas slalomu między dziurami, mogłaby zakończyć si wielkim bum.
Ps.
Bajer fajny tylko, że takie rozwiązania są dostępne od co najmniej 10 lat.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 17:58 przez dendrytus, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Gotowe projekty domów