automatyka budynku czy inteligentny budynek???

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1280
Rejestracja: 20 sie 2014, 13:21
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Piotr Nowik » 25 sie 2014, 7:29

Może kogoś zainteresuje wątek z innego forum na temat wykorzystania manipulatora Satel INTG-TSI do podglądu obrazu z kamer:
[url]http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2817436.html
[/url]


Obrazek

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1280
Rejestracja: 20 sie 2014, 13:21
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Piotr Nowik » 25 sie 2014, 7:30

Może kogoś zainteresuje wątek z innego forum na temat wykorzystania manipulatora Satel INTG-TSI do podglądu obrazu z kamer:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2817436.html

Jak widać wyraźnie, możliwości są większe, niż tylko załączanie wycia syreny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

romek71
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 47
Rejestracja: 16 sty 2013, 13:49
Lokalizacja: W-w
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: romek71 » 25 sie 2014, 8:32

Tutaj macie spis fajnego sprzętu do domków jakie omawiacie:
stylowe-agd.pl/ciekawostki/10-sprzetow-agd-inteligentniejszych/

p_awel
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 25 sie 2014, 11:12
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: p_awel » 25 sie 2014, 11:20

Może po prostu LED-y z czujnikiem ruchu wystarczą zamiast zaawansowanej automatyki:) Ja mam takie u siebie i spełniają zadania takie jak powinny. Chyba, że masz zwierzęta na podwórku, wtedy takie włączanie się i wyłączanie swiatła może byc denerwujące.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: dendrytus » 25 sie 2014, 20:49

Piotr Nowik pisze:Twój cytat powtórzyłem, by jeszcze raz podkreślić, że Twe zapytanie dla osoby - która choć trochę zna się na systemach automatyki - jest banalna.


To czemu nadal nie podałeś rozwiązania zadania? Piszesz kolejny elaborat nie na temat.


Podłączenie czujki zmierzchu też jest banalnie proste. Tak samo, jak zwykłego wyłącznika ściennego.


KOMPLETNIE się nie rozumiemy. To nie chodzi o podłączenie drucika do centralki ANI O TO, ŻE JEST JAKIŚ MODUŁ Z PRZEKAŹNIKAMI.. Chodzi o ZAPROGRAMOWANIE OPISANEJ PRZEZE MNIE FUNKCJONALNOŚCI.

Może to być plik wyeksportowany z DloadX. Dla ułatwienia zadania załóżmy, że Integra ma 16 we i 16 wy i nie realizuje funkcji alarmu. Pomińmy czym steruje wyjście integry tzn. przekaźnikiem, stycznikiem czy jakimś tam modułem. Pomińmy w jaki sposób podłączyliśmy bramę i furtkę do integry.
Mamy Wejścia:
WE1 - sygnał z bramofonu (otwarcie furtki) typu NO
WE2 - sygnał z pilota od bramy (otwarcie bramy) typu NO
WE3 - sygnał z czujki zmierzchu bramofonu typu NO
WE4 - sygnał z klawisza realizującego ON/OFF typu NO

Mamy Wyjścia:
WY1 - pojawia się 12V załączające lampy.

Możesz używać dowolnej ilości wejść i wyjść z pozostałych. Możesz też oczywiście zmieniać typy z wejść z NO na co chcesz.
Masz uzyskać:
Oświetlenia ma zapalać się czasowo z domofonu na 2 min., sterownika otwarcia bramy na 5 min., włącznika na ścianie typowe on/off. Oczywiście tylko przy odpowiednim poziomie oświetlenia.

Jak chcesz to możesz też zrobić wersję dla KNX. Możesz sobie wybrać jakie chcesz adresy grupowe.


romek71 pisze:Tutaj macie spis fajnego sprzętu do domków jakie omawiacie:
http://stylowe-agd.pl/ciekawostki/10-sp ... niejszych/


A jaki to ma związek z IB, skoro ŻADNE z tych urządzeń nie potrafi komunikować się z inteligentnym domem w ważnych funkcjach?

Proszę bardzo https://www.youtube.com/watch?v=b0mR0mE2R38 inteligentny okap, który można zintegrować z ID.
A tu jak powinny działać inteligentne AGD
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1280
Rejestracja: 20 sie 2014, 13:21
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Piotr Nowik » 29 sie 2014, 11:28

Nie chcę niepotrzebnie kłócić się o rzeczy małoznaczące, więc wybacz wcześniejsze nieporozumienia.

Centralę Integra 128 WRL dopiero co u siebie zamontowałem ale jeszcze nie uruchamiałem. Wcześniej tego modelu nigdy nie miałem w ręku i nie testowałem.

Zgodzę się z Tobę, że przy zbyt skomplikowanych konfiguracjach, możliwości programowania ww. central mogą okazać się niewystarczające, a także, że trudno porównywać możliwości Satela do zaawansowanych systemów automatyki domowej.

W moim przypadku, zakupiłem najpierw trzon elementów do instalacji centrali, a potem dopiero zacząłem się zastanawiać, co z automatyką (inteligencją) domu, który jest jeszcze w trakcie wykańczania.
W końcu zauważyłem, że pewne proste rzeczy będę mógł zrealizować bez instalacji drogiego odrębnego systemu - stąd odezwałem się na wstępie. Chciałem zwrócić uwagę, że czasami nie warto inwestować tysiące w automatykę, a wykorzystać coś prostszego i niejednokrotnie coś, co już się posiada - w tym przypadku centralę alarmową.

Problem, który przedstawiłeś odbieram w kategorii możliwości zaprogramowania owej centrali, a tego już nie jestem taki pewien. Mam przed sobą instrukcję programowania. Producent daje także jakiś program komputerowy do tego celu. Lecz w tej chwili nie odpowiem Ci, czy to da się zrobić tak, jak przedstawiłeś - dla różnych warunków różne czasy świecenia żarówki, w sprzężeniu z czujką zmierzchu.

Mam nadzieję powrócić do problemu, gdy już uruchomię u siebie wyżej wymienioną centralę, z której będę chciał wycisnąć również sterowanie oświetleniem ogrodu i przedsionka, więc problem mogę mieć niemal identyczny, jak Ty. Wtedy na 100% okaże się, czy sam Satel do tego celu wystarczy, czy też reklamowane przez producenta funkcje zintegrowane w nowych panelach z ładnymi kolorowymi ekranami dotykowymi wymagają podłączenia zewnętrznego systemu poprzez modów KNX.

A tak, to nie żyw urazy w związku z naszą małą kłótnią o kabelki.

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1280
Rejestracja: 20 sie 2014, 13:21
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Piotr Nowik » 29 sie 2014, 11:40

Dodam, iż pomysł na sterowanie oświetlenia zewnętrznego z centrali alarmowej wydaje mi się jak najbardziej naturalny. Alarm z czujnikami zewnętrznymi wydaje się do tego celu w sam raz.

Aktywacja alarmu powinna też sterować centralnym wyłączaniem oświetlenia wewnątrz całego domu i wybranych urządzeń gniazdkowych, które nie wymagają trybu czuwania. Chodzi o to, by opuszczając dom nie trzeba było biegać po piętrach i pokojach szukając, czy coś się nie świeci.

Przy takich prostych założeniach okazać się może, że nie trzeba inwestować w drogie systemy automatyki - które sprawiają przyjemność, są ładną zabawką ale często tylko zabawką.

Awatar użytkownika
Enerbau
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 5972
Rejestracja: 23 gru 2011, 22:14
Lokalizacja: Wąbrzeźno
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Enerbau » 06 paź 2014, 0:22

Ja mam tylko jedno pytanie.
W jaki sposób chronicie Panowie swoje inteligentne domy przed możliwością zainfekowania wirusami, robakami i tym podobnym ustrojstwie? A co z możliwością przejęcia kontroli dostępu do takiego domu przez hakerów? Oglądałem ostatnio reportaż, w którym pokazano właścicielom inteligentnych domów w jaki sposób można się do ich własności dostać i nie była to technika dla specjalistów od włamań do Pentagonu!

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: dendrytus » 06 paź 2014, 6:13

Piotr Nowik pisze:Przy takich prostych założeniach okazać się może, że nie trzeba inwestować w drogie systemy automatyki - które sprawiają przyjemność, są ładną zabawką ale często tylko zabawką.


Tylko, że jak ktoś inwestuje w normalne ID, to nie jest zainteresowany włączaniem zewnętrznych świateł przez czujki ruchu, tym bardziej że PROŚCIEJ I TANIEJ jest takie włączanie zrobić na tzw Halopaku za 30 zł.

Enerbau pisze:Ja mam tylko jedno pytanie.
W jaki sposób chronicie Panowie swoje inteligentne domy przed możliwością zainfekowania wirusami, robakami i tym podobnym ustrojstwie?


A jak się zabezpieczyć? Wystarczy hasło bardziej skomplikowane od admin lub 1234.


A co z możliwością przejęcia kontroli dostępu do takiego domu przez hakerów?


A nawet jakby się haker włamał to co? Wyłączy mi światło w salonie?

Oglądałem ostatnio reportaż, w którym pokazano właścicielom inteligentnych domów w jaki sposób można się do ich własności dostać i nie była to technika dla specjalistów od włamań do Pentagonu!


Po pierwsze panie ekspert, to z 95 % systemów sterowania domami jest na linuksie, więc i nie ma mowy o wirusach, jak również włamanie jest dużo trudniejsze.

Ale oglądaj dalej takie programy. Jakimś cudem nie udało mi się przejść czytnika linii papilarnych GIRA przy użyciu sposobów z pogromców mitu, mimo iż im się udawało oszukać jakiś g*wniany czytnik.
O dziwo sposoby z pogromców mitów nie działają na np iPhone 5.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

typowyhandlarz
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 77
Rejestracja: 15 cze 2016, 14:02
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: typowyhandlarz » 01 sie 2016, 8:16

Ja bym polecił automatyzację domu :) Tu masz ciekawy artykuł na ten temat. Jest to całkiem ciekawego rozwiązanie.

Kajetann
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 04 sie 2016, 13:15
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Kajetann » 04 sie 2016, 13:18

Moją uwagę ostatnio skupiło Paigo.eu nowa Polska firma (z Polskim kapitałem, co bardzo mi się podoba). Dowiedziałem się, że maja lepszy system, bo jest stabilny itd., do tego cenę ma niższą od konkurencji, a więcej możliwości. Apka też jest fajna (zielona) kolor ogólnie logo to takie P w zielonym kółku, całkiem sympatyczne. Działa bezprzewodowo, więc nie będę musiał tych kabli kłaść, aha i co ważniejsze nie trzeba mieć stałego IP. Można sprawdzić pogodę i przechowywać dane, nagrywać monitoring i oglądać filmy iiiiiii dużo jeszcze. W smartphonie nawet oglądałem apke, bo jest w sklepie playa, i nawet nawet. Całkiem fajnie to wszystko śmiga. Tu jest ich reklama https://www.youtube.com/watch?v=4m5VBcTG6po. Mają też sklep z-wave, więc wszystko jest. Polecam zapoznać się z Paigo- bo ma świeże spojrzenie na technologię (nie to, co starzy wyjadacze). Pozdro

Piotr Nowik
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1280
Rejestracja: 20 sie 2014, 13:21
Kontaktowanie:
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Piotr Nowik » 04 sie 2016, 13:35

typowyhandlarz pisze:Ja bym polecił automatyzację domu :) Tu masz ciekawy artykuł na ten temat. Jest to całkiem ciekawego rozwiązanie.

A gdzie można kupić taki automat, który zautomatyzuje mój dom?
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego

Kowsjusz
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 90
Rejestracja: 20 lip 2016, 9:41
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: Kowsjusz » 05 sie 2016, 10:14

Moim zdaniem jeżeli budujemy dom od podstaw to warto zainwestować w inteligentny dom. Jednak jeżeli chcemy tylko unowocześnić nasz dom to polecam systemy inteligentne. My stosujemy do oświetlenia, żaluzji itp. Polecam przeczytać ten artykuł, mnie bardzo do tego przekonał. Pozdrawiam

gelbeton
Początkujący
Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 06 gru 2009, 21:32
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: gelbeton » 17 sie 2016, 15:09

Proponuję zrobić automatykę jak pod PLC, a nie pod gotowy systtem

https://plcstore.pl/

W razie "W" PLC można wymienić na inny. Z gotowym systemem ręka w nocniku.
Są i komputery do kotłowni i PLC Alarmy i Sterowniki rolet czy ogrzewania oraz RGB DMX512

urzędnik
Aktywny
Aktywny
Posty: 140
Rejestracja: 20 sty 2016, 9:45
Re: automatyka budynku czy inteligentny budynek???

autor: urzędnik » 24 sie 2016, 8:33

Bardzo ciekawe propozycje automatyki proponuje http://www.nice.pl/#secondPage W swojej ofercie mają automatykę do bram garażowych , wjazdowych,,do bram przesuwnych itp. Ich wyroby cieszą się dużą popularnością wśród klientów.


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów