Witam,
wszystko zależy od użytkownika - bo wszystko można zniszczyć
, ale wszystko również może na blacie kuchennym pięknie przetrwać nawet
marmury i wapienie!!!:).
Każdy materiał ma swoje plusy i minusy.
Granit trudno zarysować i ułamać lecz należy pamietać o systematycznej impregnacji.
Konglomeraty kwarcowe uzupełniają kolorystykę granitów, nie trzeba ich impregnować, świetnie nadają się do prywatnej kuchni, nie nadają się natomiast do kuchni przemysłowych - gdzie wystepują bardzo wysokie temperatury kontaktu.
Aktualnie bardzo szeroko stosowane na blaty kuchenne, blaty łazienkowe, fronty szafek, okleiny ścian są
spieki kwarcowe. Są odporne wręcz na wszystko!!. Są bardzo cienkie. Na ściany stosujemy nawet 3mm płyty. Na blaty kuchni 9-12mm. Przy spiekach konieczne jest natomiast bardzo precyzyjne (równe) wykonanie podłoża. W przypadku blatów kuchennych - dokładne wypoziomowanie szafek, wyrównanie linii styku elementów konstrukcji oraz wypełnienie wszystkich pustych przestrzeni pod blatem.
Firma granitblat z Warszawy od wielu juz lat wykonuje blaty kuchenne z granitów, spieków i konglemeratów.
Zapraszam na naszą stronę z realizacjami kuchni:
http://granitblat.pl/a2aoraz z realizacjami ze spieków:
http://granitblat.pl/a2fZapraszam do współpracy
biuro @ granitblat.pl
tel. +48 500 444 689